Nederlanders downloaden minder illegale content

vrijdag 30 juni 2017 - 09:28

Er wordt in Nederland minder muziek, films en series illegaal gedownload. Dat claimt onderzoeksbureau Telecompaper op basis van een eigen onderzoek.

Telecompaper heeft onderzoek gedaan naar illegaal downloaden in Nederland. Hieruit blijkt dat 27 procent van de Nederlanders muziek, games, films en series downloadt uit illegale bron. Vier jaar geleden was dat nog 41 procent. De daling zou volgens Telecompaper in verband staan met de populariteit van streamingdiensten als Spotify, Apple Music, Netflix, Videoland en Pathé Thuis.

Het illegaal downloaden gebeurt het meeste via torrents (30 procent), nieuwsgroepen volgen met een aandeel van 22 procent. 77 procent van het aantal mensen dat content illegaal binnenhaalt zegt dat minder te doen dan voorheen. Ongeveer acht procent van die respondenten zijn gaan minderen omdat het moeilijker is om te vinden wat ze zoeken.

De resultaten komen voort uit het Telecompaper Consumer Panel, waar duizenden panelleden worden ondervraagd over bezit en gebruik van elektronica en internetdiensten.