‘Secondary ticketingsites gebruiken Google Adwords om bezoekers te misleiden’

woensdag 12 juli 2017 - 09:39

Britse secondary ticketingsites zetten Google Ads in om bovenaan de lijst te komen van de zoekresultaten van Google. Dat beweert de belangenorganisatie FanFair Alliance op basis van eigen onderzoek. Volgens de FanFair Alliance worden ticketkopers daardoor misleid.

De FanFair Alliance heeft zoekopdrachten in Google ingevoerd voor honderd aankomende concerten in Groot-Brittannië. Daaruit bleek dat in 77 procent van de gevallen een link naar een secondary ticketingsite bovenaan stond, ook al waren slechts zes van de honderd concerten uitverkocht. Bij 65 zoekresultaten stond Viagogo bovenaan.

Het onderzoek werd ook uitgevoerd voor festivals. Van de 33 zoekopdrachten stond 17 keer een secondary ticketingsite als eerste gemeld. Slechts zes van de 33 evenementen was daadwerkelijk uitverkocht.

“Viagogo en andere secondary ticketingsites doen dit omdat ze het kunnen betalen”, staat op de website van FanFair Alliance. “Het businessmodel is praktisch risicovrij: ze rekenen zo’n 20 tot 30 procent van de doorverkoopprijs voor servicekosten. Daardoor kunnen ze meer bieden in AdWords dan de officiële ticketers, die veel minder servicekosten in rekening brengen.”

De FanFair Alliance is in 2016 opgericht om secondary ticketing in Groot-Brittannië tegen te gaan. De belangenorganisatie wordt gesteund door meer dan honderd managers, agents, promoters, ondernemers, ticketingbedrijven en handelspartijen.